Inloophuis voor mensen met kanker

Het is behaaglijk warm in de huiskamer van het Roparunhuis Auke van der Veen, inloophuis voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en nabestaanden. Buiten ligt sneeuw, binnen benadrukken prachtige bloemstukken en een fraaie kerstboom de kerstsfeer. Het inloophuis wordt beheerd en gemanaged door de stichting ‘kLEEF. Steven Jansen ondersteunt de stichting bij het onderhoud van het pand. Onder het genot van een kop koffie vertellen voorzitter van de stichting Paul Bosman en directeur Annemieke Simonis het verhaal van de stichting ‘kLEEF.

In 2002 merkte een groepje professionals in de terminale zorg hoe moeilijk patiënten met kanker het krijgen als ze na hun behandeling naar huis terugkeren. In het ziekenhuis ben je heel intensief bezig met de behandeling van kanker, eenmaal thuis dringt echt door wat er gebeurd is. Dan komt het grote verdriet, de boosheid en de eenzaamheid, dan komt de klap. In de eerste plaats voor de patiënt zelf, maar ook voor hun naasten. Om deze mensen te steunen namen zij het initiatief voor de stichting ‘kLEEF.
In 2006 kocht de Stichting Roparun het pand aan de Vosselmanstraat aan voor ‘kLEEF. De Apeldoornse ondernemer Auke van der Veen maakte het met zijn financiële bijdrage mogelijk om de deuren van het inloophuis te openen.

Kwaliteit van leven

Stichting ‘kLEEF heeft als doelstelling mensen met kanker en hun naasten te ondersteunen bij het optimaal houden van hun kwaliteit van leven. In de beginjaren bezochten patiënten na hun behandeling het inloophuis. Inmiddels bezoeken mensen in alle stadia van hun ziekteproces het inloophuis. Mensen komen op verschillende manieren terecht bij ‘kLEEF. Dat kan zijn op eigen initiatief via google of via via. Ook huisartsen en vooral de afdeling oncologie van het Gelre ziekenhuis verwijzen patiënten regelmatig naar ‘kLEEF.

Iedereen is welkom

De meeste bezoekers komen uit Apeldoorn en omgeving. Maar ook mensen verder weg weten de weg naar ‘kLEEF te vinden. Jaarlijks ontvangt ‘kLEEF ongeveer 3500 bezoekers en in 2017 werden maar liefst 375 nieuwe gasten welkom geheten. Ook het aantal jongere bezoekers groeit flink. Veertigers en vijftigers sluiten zich bijvoorbeeld aan bij gespreksgroepen onder leiding van een geestelijk leider. Zo ontmoeten ze lotgenoten en ontstaat er verbinding.

Een grote groep goed opgeleide en professionele vrijwilligers ondersteunt de gasten op allerlei manieren. Als gastheer of gastvrouw bij binnenkomst, als begeleider van gespreksgroepen, met yoga, mindfulness, massage en diverse creatieve activiteiten.

Financiering

De stichting Vrienden van ‘kLEEF zorgt voor de financiering. Via sponsoren, kerken, eigen acties etc wordt het benodigde geld bijeengebracht. Ook Steven Jansen draagt ‘kLEEF een warm hart toe. Het pand is een gemeentelijk monument. Steven Jansen ondersteunt de stichting bij het onderhoud binnen en buiten. Nu staan de steigers nog opgesteld voor groot onderhoud buiten, voor de Kerst zijn ze weer weg en staat het pand er weer fraai bij.

Warme deken

Mensen met kanker en hun naasten ervaren ‘k Leef als een warme deken. Ze zeggen: “Ik kan er mijn verhaal kwijt en als het moet nog een keer en nog tien keer. Er wordt echt naar me geluisterd.”

‘kLEEF steunen?

Dat kan. Word ‘kLEEF! genoot. Als ‘kLEEF! genoot kunt u ‘kLEEF steunen door minimaal 100 euro per jaar te schenken. U wordt dan lid van de Club van 100. Kijk op de website voor meer informatie hierover.