‘s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg biedt ondersteuning en dienstverlening aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Dichtbij, om samen met hen het leven in te vullen zoals zij dat zelf graag willen. Met alle ouders en verzorgers, de mensen die er werken en leveranciers erbij, is het met recht een complexe en levendige woon- en zorggemeenschap. Esther van den Hoef, projectassistent en Aad St. Nicolaas, projectleider leggen uit wat bouwen in deze omgeving zo bijzonder maakt.

Sinds een reorganisatie in 2010 is het vastgoedbeheer van ’s Heeren Loo Zorggroep aan de Voorwaarts ondergebracht bij de afdeling Projectmanagement. De algemene vastgoedvisie is ‘thuis bij ’s Heeren Loo’. Binnen ’s Heeren Loo loopt een groot aantal woningbouwprojecten: groot, klein, nieuwbouw en renovatie. Alle projecten hebben één ding gemeen: er wordt gebouwd aan een thuis. Communicatie tussen bouw en zorg vindt wekelijks plaats met Tineke Meeder en Edwin Timmerman.

Is het in een gewone bewoonde omgeving al lastig bouwen, in een omgeving waar rust en regelmaat erg belangrijk zijn, is het ronduit complex. Ouders en verwanten van bewoners willen aan de ene kant graag dat hun geliefden comfortabel kunnen wonen, maar willen tegelijkertijd graag dat er gebouwd, verbouwd of geschilderd wordt zonder overlast. Veel cliënten functioneren slecht als er teveel prikkels zijn. Vreemde mensen en machines, maar ook onbekende geluiden en geuren verstoren het ritme van mensen danig. Cliënten met autisme bijvoorbeeld zijn erg gebaat bij rust. Veel overleg met begeleiders en ouders is daarom noodzakelijk.

In de organisatie valt al veel winst te halen door slim te plannen in handige logische treintjes en door gedisciplineerd te werken. Zo zorgt de afdeling ervoor dat een bewoner bij voorkeur maar een keer tijdens een bouw tijdelijk hoeft te verhuizen. Omdat er vaak in bewoonde staat wordt gebouwd, zitten alle partijen wekelijks om de tafel om ongemak te voorkomen en de overlast te beperken.

Affiniteit met de zorg

We vragen ook wel wat van onze leveranciers, leggen Esther en Aad uit. Bij het selecteren van een aannemers-, schilders- of hoveniersbedrijf kiezen we voor bedrijven die affiniteit hebben met de zorg. Het belang van de bewoners staat altijd voorop bij ons, benadrukken Esther en Aad. Als blijkt dat medewerkers van een bedrijf niet in staat zijn om gepaste afstand te bewaren tot de bewoners, dan nemen we afscheid.

We zoeken voortdurend naar een goede mix tussen ideaal en de praktijk. Nu er geen geld meer is voor nieuwbouw, kijken we vooral naar wat we kunnen met bestaande bouw. Dat gaat verder dan renoveren. We proberen gebouwen aan te passen aan veranderende opvattingen over zorg en wonen. Daarom spreken we liever over revitalisering van gebouwen. Groot voordeel is dat er vroeger degelijk gebouwd werd en dat er niet op een metertje meer of minder werd gekeken. Als de buitenste schil goed is, kunnen we mooie resultaten bereiken.

Op dit moment is de renovatie van de groepswoningen Gentiaan en Brem in volle gang. In de groepswoningen wonen zo’n tien jong volwassenen. Iedereen heeft zijn eigen kamer. De bewoners delen een gemeenschappelijke woonkamer en de keuken.

We overleggen veel met bewoners en begeleiders. We zoeken naar de optimale indeling. De ene bewoner kan soms beter niet naast de andere wonen.

Iedere kamer een eigen kleur

Bewoners mogen meedenken over een eigen kleur in hun kamer. Ook dat is soms weer lastig. Felle kleuren zijn niet handig voor cliënten die prikkelgevoelig zijn. In overleg met de schilder en bewoner stellen we een schreeuwerige felgroene kleur bij naar een wat ingetogener en rustiger pastelkleur groen die ook nog past bij de vloerbedekking. Het is onze uitdaging om met wat creativiteit ervoor te zorgen dat iedere bewoner een kamer met een eigen identiteit krijgt.

Pantoffelafdrukken in beton

Van de schilder of de bouwvakker die bij ons aan de slag is, verwachten we wel flink wat sociaal inlevingsvermogen. Je moet de cliënt ‘mee kunnen nemen’ als die daar om vraagt: een praatje maken, wat uitleg geven of even mee laten helpen. Ook met onaangename verassingen moet je kunnen omgaan. Hoe reageer je als je pantoffelafdrukken ontdekt in je pas geëgaliseerde betonvloer? Gelukkig gaat het meeste goed en is het ondanks de drukte en de overlast een vrolijke boel op de bouwplaats.